måndag 22 november 2010

Drop Shadow

En mycket populär texteffekt som kan göras på ett mycket enkelt sätt i Elements... och det går givetvis att göra det  på ett mer invecklat sätt...... och varför välja det enklaste, blir det lika bra?

Så här gör du:
Först skapar du ett nytt dokument (CTRL+N) och väljer textvertyget, lämplig font och fontstorlek. Välj en textfärg som helst inte är svart.



 Kopiera sedan lagret (markera lagret, CTRL+J)
Markera texten i det nya lagret, klicka på färgpaletten ( se ovan) och ange svart som textfärg. OBS! se till att endast det nya lagret är markerat när du gör detta. Det kan även vara en fördel att bara ha det aktuella lagret synligt (slå av/på synligheten genom att klicka på "ögat" till vänster om lagret i lagerpaletten).

Gå in på filtermenyn och välj oskärpa/gausisk oskärpa. Använd en radie på 15-25 pixlar.

 Aktivera synligheten av det underliggande lagret men se till att det översta lagret är markerat. Välj "Flytta" verktyget (längst upp till vänster i verktygspaletten) och nu ett litet tips... använd nu piltangenterna för att med små steg styra hur mycket skuggan ska "flyttas" från originallagret. Voilá!

Och nu det lite snabbare sättet..... CTRL+N för nytt dokument. Skriv din text.
 Klicka på effekter (över lagerpaletten) och leta upp effekten "Mjuk kant" (finns fler varianter att välja på, det är bara att pröva..) och du har skuggat din text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar